Valitse sivu

Tämän kaltaisilla alunperin vuonna 1844 lasketuilla obligaatioilla kerättiin varoja mm. Saimaan kanavan rakentamiseen. Kanavan valmistumisella oli erittäin suuri merkitys koko itäiselle Suomelle sekä erityisesti Viipurille. Klikkaa TÄSTÄ lukemaan lisää. Kuva FINNA

Laitoin ihan tarkoituksella sen verran mystisen otsakkeen, että satunnaisen surffailijan on pakko tämä avata ja lukea. Ihan äkkiseltään asiayhteydet eivät välttämättä aukea. Yhdistävä tekijä on tietenkin historian kuuluisa ja erittäin laaja pyykkikori, josta riittää ammennettavaa sekä valko- että kirjopesua harrastaville.

Viipurin sulkeuduttua meiltä matkailijoilta, ryhdyin toteuttamaan kirjoitusvimmaani uusilla sivuilla ja aiheilla. Avasin www.obligaatio.fi -sivut ja olen sinne koonnut epätieteellisessä järjestyksessä tarinoita (toki tosi sellaisia) suomalaista obigaatioista. Äkkiseltään kuulostaa varmaan tylsältä, mutta sitä ne eivät ole.

Lahjoitusmaiden lunastusobligaatioista voit lukea lisää TÄÄLTÄ Kuva FINNA

Suomen valtio ja ennen sitä Suomen Suuriruhtinaskunta otti useita isojakin obligaatiolainoja pääosin ulkomailta. Saaduilla rahoilla rakennettiin 1800-luvulla Saimaan kanava, rautateitä sekä lunastettiin ylhäisiltä venäläisiltä heidän keisarilta samansa lahjoitusmaat. 1800-luvun jälkeen obligaatioilla on rahoitettu torpparikysymyksen ratkaisu, erilaisia sotavahinkomaksuja, II maailmansodan varustatumista sekä vahinkojen korvaamista. Obligaatiolla rakennettiin valmiiksi myös vuoden 1938 pitämättä jääneiden olympiakisojen suoristuspaikat, mm. Helsingin olympiastadion.

Vuoden 1938 pitämättä jääneiden olympiaobligaatio. Lue lisää TÄSTÄ

Ei siis lainkaan tylsää. Tervetuloa lukemaan myös taloushistoriaa käsitteleviä juttuja. Uskon, että jokainen meistä löytää historiasta itselleen tuttuja ja läheisiä asioita, kunhan vaan osaa etsiä.

https://www.obligaatio.fi